CARTA ENVIADA AL PRESIDENT BUSH
 

Traducció de l'original

26 març 2001

The White House 1600 Pennsylvania Avenue NW Washington, DC 20500

Estimat President Bush: La meva consciència sentia en la necessitat de sol·licitar la seva urgent atenció. Pot ser quelcom del qual vostè ja tingui coneixement, però en el cas contrari penso que pot prestar-li una mica d’atenció al menys. He escrit una carta similar al Senador Helms,  President del Comitè de les Relacions Estrangera. Jo i molts dels meus ex col·legues que varen treballar amb mi a la Voice of Amèrica i a la   Radio Liberty /Radio Free Europe estem preocupats per alguna cosa que pot estar passant a la BBG, (els nous successors a les estructures de direcció  les antigues  Voice of Amèrica, Radio Liberty /Radio Free Europe, i altres emissores internacionals americanes) i RFE/RL. Aquestes dos entitats, BBG i RFE/RL, poden estar actuant per tancar l’ona curta americana que transmet la instal·lació localitzada a la Costa Brava, a la Platja de Pals, nord de Barcelona, a Espanya. Molts de nosaltres pensem que aquest seria un gran error per part del Govern dels  EEUU, almenys els propers anys. Els russos estaran absolutament encantats, quan escoltin les notícies. Durant l’entera guerra freda, Sr. President, quan els russos estaven interferint i bloquejant amb èxit totes les altres estacions americanes, les senyals dels nostres transmissors localitzats a Pals pogueren entregar un missatge de llibertat a les persones de Rússia  sense afectar els esforços de la URSS per interferir-nos. Amb una potència de 1,500,000 wats colpejant, les persones de l’antiga URSS es van assabentar de seguida de la catàstrofe de Chernobyl al 1986, tot i les interferències. El seu propi govern amagava tal devastadores notícies. Molts experts estan d’acord que l’inici de la caiguda de l’URSS de l’estat totalitari pot remuntar-se a aquestes transmissions

L’emplaçament de l’estació de Platja de Pals, Sr. President, es de fet molt especial. Aquest lloc va ser escollit per la més alta direcció dels experts a l’ona curta perquè:

A-    La seva posició amb relació a Rússia es tal, que un sol salt de les emissions arriben poderosament a Moscou ciutat.

B-    Un addicional salt proporciona, després d’arribar a la ionosfera, un altra zona habitada del continent Rus,  i a cada rebot el feix de cobertura augmenta espectacularment, per això els intents per part de Rússia per interferir aquestes emissions, mai han tingut un èxit total, encara amb la debilitat del segon rebot, amb la qual el missatge era entregat a la població russa, mentre que les altres emissions des de altres llocs, el segon rebot cau o en el mar del nord o a àrees inhabitades 

C-    Hi ha un altra opció amb característiques similars a les de Pals, i aquesta és a Paris, però crec sincerament que construir una emissora als peus de la torre Eiffel no causaria una bona impressió als parisencs.

Per completar les avantatges d’aquest centre emissor, només destacar que els enginyers van  dissenyar un sistema per el qual, hi ha  4 transmissors que poden ser de 250Kw, es poden convertir en dos de 500 Kw, o bé en dos de 250Kw i un de 500Kw, o bé un súper-transmissor de un milió de wats

 

L’estació és dirigida per un director americà i amb personal de nacionalitat espanyola, el  numero total és inferior a 40, prestant servei les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana

A més del sistema de  4 transmissors  i l’excel·lent sistema d’antenes, Pals conta també amb dos transmissors de 250Kw de ona curta, una matriu de commutadors d’antena computada, i unes altres tres sèries de cortines que comprenen sis antenes més. El dibuix a vista de l’ocell mostra el complexe de 80 acres enter.

President Bush, les meves preocupacions es basen en el fet que en els recents anys, tots els “Guerrers de la guerra freda” s’han retirat i els administradors de RFE/RL i BBG són individus relativament joves, encara que provablement excel·lent, es d’una edat a  on ells no poden apreciar el que va seguir des de 1945 fins 1990, la era d’aquesta batalla gegantesca entre l’est i l’oest conegut com la “la Guerra Freda”. Jo provablement temo que els administradors actuals no recorden que radiodifusió internacional era com durant aquest període quant els Estats Units  van treballar per arribar assíduament i donar l’esperança a la gent oprimida per els règims comunistes, i aquests mateixos règims van començar la guerra constant per impedir a la seva gent  saber la veritat. De fet, quant la Guerra Freda va acabar, en els líders comunistes com Boris Yeltsin de Rusia, Vaclav Havel de la República Txeca, i Lech Walesa de Polònia van declarar que van ser les transmissions de Radio Liberty i Radio Europa Libre, no les bombes i armes les que van causar la derrota final als règims comunistes en els seus països respectius. De fet, en aquelles hores de la dictadura del cop d’estat a la URSS, quan Gorbachov estava presoner a la seva residència al Mar Negre i Yeltsin va ser  rodat per tanques a la “la Casa Blanca rusa”, va ser el micròfon de una Radio de la  llibertat la que va portar la veu de Yeltsin, a través dels nostres transmissors a la Platja de Pals, a les persones ruses a Moscú i al llarg de Rusia, van demanar que resistissin a  aquells que continuarien empresonats per tenir idees diferents. La resta és història.

Avui en dia s’estan utilitzant els  “serveis afiliats”,  com Internet o bé les pròpies emissores russes per difondre els programes de radio Liberty, però els diners s’estan esgotant, amb la qual cosa es pot produir el tancament d’aquestes emissions. També tots sabem que Rusia pot en qualsevol moment tancar la clau a la informació  provenint de l’exterior per aquests cauces, per això no podem arriesgar-nos a deixar a la població rusa sense informació, i en algun cas de tancament d’aquesta informació, la provenint des de a fora de les seves fronteres poden ser el millor aliat. Per aquest fi, l’estació de Pals es la millor situada, i pot vostè preguntar als ingeniers, que li informaran de fins  on a arribat  l’estació, on ha arribat és impossible d’aconseguir per cap de les estacions de Grècia o del Marroc, el segon salt va a parar en el mar o àrees no habitades, necessitant el doble de canals de transmissió, que poden ser fàcilment interferides, al contrari de la de Pals, amb un magnífic sistema d’antenes i àrea desallotjada a davant per enviar la potencia necessària en qualsevol moment amb extrema facilitat, cosa impossible en qualsevol altre emissora de la red.

Si la pressió està amb relació directa amb l’estalvi de diners, Sr. President, pregaría que s’escollís un altre estació per tancar abans que la de Pals.  

President Bush: el bon personal de BBG i RFE/RL, així com el grup d’enginyers que donen suport tècnic a la VOA, poden tenir les seves bones raons per tancar aquesta valuosa i irreemplaçable estació, no obstant, jo crec que el seu  personal de NCC, el departament d’estat i el congres hauria d’estar completament convençuts que aquest és un bon pas per el nostre país. Seria terrible que el seu bon intencionat personal, però inexpert, caigués en un error irreparable que pogués comprometre l’habilitat americana de dirigir la seva política estrangera.

Carta d'un ex-director de Radio Liberty de Pals

 

TANCAR FINESTRA